Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

PROST DOSTOP IN VOŽNJA V GOZDU

 

 

Prost dostop v gozdove po »Zakonu o gozdovih« pomeni prosto hojo oseb po gozdu. Zakon lastnikom gozdov nalaga, da morajo v svojem gozdu dopustiti prost dostop, razen za primere pridobitne turistične oziroma pridobitne rekreativne dejavnosti.
 
Vožnjo v gozdovih zakon omejuje oz. prepoveduje. Tako je vožnja v gozdu zunaj gozdnih cest dovoljena le za gospodarjenje z gozdovi ali za reševanje ljudi oziroma premoženja. Ne glede na to pa sta ježa in vožnja s kolesom brez motorja dovoljeni na označenih gozdnih vlakah in drugih označenih poteh na območjih, določenih v prostorskem delu območnega načrta. Pogoje za rabo teh poti v skladu s predpisi o gozdnih prometnicah označijo lastniki, Zavod za gozdove Slovenije in lokalna skupnost.
 
Gozdne ceste praviloma lahko uporabljajo tudi drugi uporabniki, morajo pa biti označene, da so gozdne ceste in da jih drugi uporabniki uporabljajo na lastno odgovornost. Uporabo gozdnih cest se lahko omeji. Z režimom uporabe se njena uporaba določi le za določen namen in za določene upravičence.
 
Poleg določb »Zakona o gozdovih« gozdarski inšpektorji nadzirajo vožnjo v naravnem okolju še po določbah »Zakona o ohranjanju narave« ter »Zakona o planinski poteh«.

 

ZAKONODAJA

Zakon o gozdovih

Zakon o ohranjanju narave

Zakon o planinskih poteh

 

POVEZAVE

Gozdarska inšpekcija