Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

FITOSANITARNA INŠPEKCIJA - ARHIVSKE VSEBINE

ARHIVSKE VSEBINE - OD 1. 1. 2013 V PRISTOJNOSTI UVHVVR

 

 

Parmova 33

1000 Ljubljana

 

Tel. 01/43 45 700

Fax. 01/43 45 717

 

Vodja fitosanitarne inšpekcije:

Joži Jerman Cvelbar

e-pošta: jozi.cvelbar(at)gov.si

 

Namestnica vodje fitosanitarne inšpekcije:

Anita Benko Beloglavec

e-pošta: anita.benko(at)gov.si

 

 

Temeljna vloga fitosanitarne inšpekcije je ugotavljanje zdravstvenega stanja rastlin, rastlinskih proizvodov in drugih nadzorovanih predmetov zaradi preprečevanja vnosa in širjenja oziroma izkoreninjenja nadzorovanih t. i. karantenskih rastlinskih škodljivih organizmov, ki so posebej nevarni za zdravstveno stanje rastlin in lahko pri gojenih rastlinah posledično povzročijo veliko gospodarsko škodo.

Fitosanitarna inšpekcija deluje v okviru Inšpektorata RS za kmetijstvo, gozdarstvo, hrano in okolje. Skupaj z osrednjim odgovornim organom za zdravstveno varstvo rastlin - Fitosanitarno upravo Republike Slovenije ter uradnimi laboratoriji sestavlja Nacionalno organizacijo za varstvo rastlin v smislu Mednarodne konvencije o varstvu rastlin (IPPC) in določil zakonodaje Evropske unije.

Fitosanitarni inšpektorji so razporejeni v 8 enot IRSKGHO. Vstopna mesta, kjer se opravlja nadzor rastlin, rastlinskih proizvodov in drugih nadzorovanih predmetov, za katere je obvezen fitosanitarni pregled ob vstopu na ozemlje Evropske unije so: cestni mejni prehodi Obrežje, Gruškovje in Jelšane, železniški mejni prehod Dobova, Luka Koper, Letališče Jožeta Pučnika in Pošta Ljubljana.

 

* * *